Congratulation!
You Have Entered The Lamest Blog In History


Ahad, 7 Disember 2008

~Mengenali Alam Jin~

Helww....nak buat post jap....sementara menunggu...HuHuH!! Aku dapat info ie....from my emel...BESH!!! Korang baca loh!! But, maybe some of you dah tau or dah penah baca....tp, aku tempek jer la kat sini....Kapten aku yang sorang tue nak sangat baca....okay...ENJOY!!!

#1 Jin berasal dari Jan (bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

#2 Apabila Allah swt memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt melaknat dan perintah turun ke bumi. Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

#3 Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (soleh) dan Jin Tidak Islam (tidak soleh). syaitan yang turun semuanya jahat (tidak Islam).

#4 Makanannya dari Api (asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Makanannya juga tulang. sebab itu kita tidak boleh membuang kuku sebarangan, kerana Jin akan memakannya.

#5 Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (sebab tu ramai orang terjun bangunan tinggi sebab bunuh diri akibat rasukkan Jin jugak!), tandas dan kubur.

#6 Apabila ingin buang air doperjalanan (contoh jalan raya), perlu baca "Sala Mun, 'Ala Sulaiman." Mengikut sirahnya Jin sangat takut kepada Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu...." masa bila pulak jin dapat pangkat datuk?......(HuHuH!!! Betul gak....satu lagi...bila masa lak kita jadi cucu cicit jin?? ALAMAK!!! Seerrrreeemmmmm.....)

#7 Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong...."Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan Jin untuk membina Istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun Jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk dikerusinya dengan tongkat kayu. Dan Jin telun membuat kerja dihadapannya. Sehingga anai-anai memakan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh Jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

#8 Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu malam. Jin suka mandi situ, waktu itu. Dilarang juga buang air di lubang-lubang...(tanah)

#9 Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, digalakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari.

#10 Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7~10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali.

#11 Bentuk jin. Jin adalah makhluk yang paling hodoh/buruk, berbeza dangan manusia, cantik/lawa. Jin jugak boleh membentuk dengan sebarangan bentuk dengan jelmaan. Apabila di hutan berhati-hati jika berburu, jin boleh menyerupai sebarang bentuk malah manusia.

#12 Apabila ada ular masuk ke dalam rumah, Nabi pesan jangan bunuh terus. Mungkin Jin yang masuk dan menyerupai ular. Itu sebab Nabi pesan supaya mengarahkan ular itu keluar jika ia Jin, sebanyak 3 kali. Selepas tiga kali tak keluar juga baru boleh bunuhnya. Sebab Jin akan keluar, jika kita melarangnya.

#13 Antara objektif utama Jin adalah untuk mengganggu manusia. Manakala, syaitan pula untuk merosakkan aqidah manusia.

#14 Mereka beranak-pinak sehinggakan nisbah manusia dan Jin adalah 1:9. Manakala bilangan malaikat pula tidak terbilang banyaknya kerana ia lebih dari bilangan pasir dah rumput.

#15 Manusia mempunyai qarin (jin) dan suka ikut manusia kemana juga kita pergi.

#16 Ilmu-ilmu jin adalah dilarang kita tuntut dan beramalnya. Ia dilarang oleh Islam. Banyak keburukannya, sehingga saat mati pon susah.

#17 Jika tidur di Masjid, jangan tidur di pintu masjid dan tempat imam. Sebab Jin selalu datang untuk sembahyang. Dan suka ikut pintu masuk masjid.

HuHuH!! Some part of kehidupan Jin nie cam manusia pon ade gak....kan?? Ye la....diorang pon makhluk Allah jugak....walaupon kita x nampak....right?? Kadang-kadang....seram gak!! HuHuH!!!

~Okay Loh!!!~

0 comments: